The Courtyard

By the 1940's, the Observatory's main site at Greenwich occupied an area of 2.46 acres. This section deals only with the Courtyard. Other parts of the grounds are covered in the following sections:

The Courtyard
The Astronomers’ Garden
The Meridian Garden
The Garden to the west of Flamsteed House
The Magnetic and South Grounds
The Observatory Garden (now part of the Royal Park)
The Christie Enclosure (now part of the Royal Park)

 

1791 and work begins

Plans to enclose the courtyard were put into action by Maskelyne while his extension to Flamsteed House was under construction. Known originally as the Front Court, Maskelyne was given the go-ahead to enclose it in early 1791 (WORK16/126). The boundary on the west side of Flamsteed House was realigned at the same time, by moving it outwards a few feet so that it lined up with the western wall of the adjoining summerhouse.

 

Made up Ground

The north-east corner of the courtyard where the tree now stands, consists of made-up ground, 124 loads of gravel having been brought in from Blackheath during the various works. The iron railings on the retaining wall facing the river are probably original. Openings (now permanently sealed) were introduced on the line of the Bradley Meridian in about 1816 and on the Airy Meridian in about 1850 to allow the meridian marks to the north to be viewed. The stone block by the earlier opening was erected on 13 October 1797 and carried a near meridian mark (now missing).

 

Creating the path beneath the northern wall

When John Robinson, the King’s Surveyor of Woods visited Maskelyne on 8 September 1790 to discuss the possible enclosure, they also discussed the creation of a ‘new walk’ directly beneath it to be created at Maskelyne’s own expense.  This new path was surfaced with gravel, and over the years, the gradual crumbling of the hill, accelerated by the continual passage of large numbers of people exposed the foundations not just of the wall, but the whole of the northern and western faces of the house. To make matters worse, the North Terrace wall had bulged out considerably, probably as a result of ‘an injudicious mode of building and from the effects of water and frost’. In 1840/1 therefore, the front wall of the North Terrace was rebuilt and a flagged pavement ‘laid round the foundation of that part of the Court Wall which appeared to be in the greatest danger’.

 

The appearance of the courtyard prior to1864

Apart from a wooden hut that served as a Porter’s Lodge, the courtyard appears to have been free of clutter until 1826, when a large reflecting telescope, bearing similarities to those of Herschel, was delivered and set up at its centre. Made by Ramage, it was dismissed by Airy as ‘useless’, and removed shortly after his arrival as Astronomer Royal in 1835.

The courtyard remained largely clear of permanent structures for the next 50 years. In 1857/8, a covered walkway was built along the southern edge along the side of the Meridian Building. This connected with an earlier covered way linking the western corner of the Meridian Building to Flamsteed House. The newer structure, (unlike the older one), was open to the elements at the side. In an attempt either to retain some privacy within the courtyard … or perhaps to prevent those staff working within the building from becoming distracted; it was screened off from the courtyard in Airy’s time with a high closeboard fence. The general ambience of the courtyard was described by the Stereoscopic Magazine in 1858:

At present it is a well-kept level of gravel, bordered on the aide adjacent to the railings by flowering shrubs and trees. The effect of these, on entering the secluded precincts of the Observatory, is eminently agreeable, and the laburnums; lilacs, and rich crimson beech, the latter of which is the picturesque foliage by the side of the north-east dome, are graceful heir-looms which the present proprietors have not failed to appreciate and encourage to the utmost; and truly pleasant it is to see how the more delicate of our forest-trees, mingling with the broom, guelder-rose, and maythorn, and many more than we should care to name, have been permitted to share the enclosure devoted to the appliances of modern science, and how that their cheerful presence lends a charm to the discharge of the monotonous routine of daily duty.

 

The erection of observing piers and huts

In 1864 of two observing piers were erected close to the eastern summerhouse for use by Otto Struve’s observers (which included Zylinski) in connection with the determination of the observations of longitudes of Bonn, Nieuport and Haverford-West. The piers were removed the following year.

Christie carried out his own series of longitude determinations between 1888 and 1902. To facilitate these, two transit-huts from the Transit of Venus expeditions were erected in the courtyard and two brick piers built. That for the English observers was on the line of the Bradley Meridian. The one used by the French was 22 feet to its west and slightly to the north. The hut on the Bradley Meridian was replaced in 1891 by a brick built Transit Pavilion. Soon after his arrival as Astronomer Royal, Dyson arranged to borrow the Cookson Floating Zenith Telescope and its hut from the Cambridge Observatory so that he could carry out investigations into the variation of latitude. The hut, which was wooden with a tiled roof, was erected in August 1911, roughly where the French Observer’s Hut had previously stood. When the telescope was moved to a new building in the Christie Enclosure in 1936, the old hut was put to use as a store. In 1948/9, it was fitted up to accommodate a petrol-driven generator which had been obtained in order to have a standby power-source for the quartz clock installation. The hut was demolished along with the Transit Building in 1959/60. 

 

The new Porter's Lodge

In 1888/9, the Admiralty sanctioned the building of a new Porter’s Lodge or Gate House. It was completed in the autumn of 1890, leaving the courtyard clear of building work for a few months before work on the Transit Pavilion commenced in the Spring. The work on the Transit Pavilion took longer than anticipated because of problems with the semi-domes. Meanwhile, a temporary canvas tent was erected over the telescope until these were finally put in place in October 1891.

Plan of the Front Court (Courtyard) in 1902. Plate VI (detail) from Telegraphic determinations of longitude made in the years 1888 to 1902, HMSO (1906)

 

The Personal Equation Machine

The personal Equation Machine for use with the Airy Transit Circle was erected in 1885 on a specially built pier in the courtyard, directly on the line of its meridian. Its position is marked on the plan above. A description of the instrument was published in the introduction to the 1885–99 volumes of Greenwich Observations.

 

The ‘Exterior Thermometer’

On 18 July 1896, a screen was erected on a stand in the courtyard close to the Personal Equation Machine between the Transit Pavilion and the Porter's lodge to house the ‘Exterior Thermometer’ used in conjunction with the Airy Transit Circle. Prior to that date, it had been mounted on the north facing wall of the Meridian Building where it was carried by an arm projecting from the wall at a distance of 4½ feet at a height of nearly seven feet from the ground. On 23 February 1922, when the support to the Thermometer Stand was being renewed, the Stand was moved a few feet into a more open position practically on the Meridian. A few weeks later, on 27 March, a new Thermometer Stand was also erected in the garden, south of the Transit Circle.

The view northwards across the Courtyard from in front of the Airy Transit Circle. From left to right: 1. the Transit Pavilion, 2. the stand housing the External Thermometer, 3. the Personal Equation Machine with Greenwich Power Station behind, 4. the Porter's Lodge. The External Thermometer and Personal Equation Machine were both used in conjunction with the Airy Transit Circle. From The Graphic, 23 June 1906, p.819

 

The Gate clock, Standard Measures and and other information for the public

When the courtyard was first enclosed, the north side was bounded with a retaining wall surmounted by railings, and the east side by a wall, pierced by a pair of double gates for vehicles with a smaller pedestrian gate to their left. To maintain the symmetry, a dummy recess was created to the right to balance the pedestrian gate to the left. This proved an ideal location for the 24-hour Shepherd Gate Clock in 1852. This was the first public clock in England to show accurate Greenwich Mean Time. It wasn’t too long before it was joined by a variety of other public instruments and standards, which were all mounted on the wall to the left of the gate: the length standards (early 1860s), a public barometer (1864), and a public balance (1873/4). The balance, which was mounted behind a small pair of opening doors set into the wall, was only made available during office hours. It was not a success. The hole through which it was accessed was bricked up and the doors removed. It was reopened in 1894 so that a Post Office letterbox requested by Christie could be mounted there.

A metal plate stating the height above sea level was mounted next to an old bench mark on the left hand gate pillar. Although its date of its arrival is unrecorded, it seems likely that it was put up in the 1860s. It carried the words:

154.0 FEET ABOVE MEAN WATER AT GREENWICH
155.7 FEET ABOVE MEAN WATER AT LIVERPOOL

In 1933/4, when an Ordnance Survey flush bracket (S0646) was mounted over the old bench mark, it was replaced with a stainless steel plate.

 

Replacing the gates

From time to time the gates needed replacement or repair. They were replaced in 1873/4, in about 1906 (twice), in January 1923 and in 1938, this last set being destroyed on 15 October 1940 by a direct hit during the Second World War. The gateway was boarded up with makeshift gates. Permanent gates and pillars were finally put up in 1945/6. As well as destroying the gates, the blast also destroyed the covered walkway and damaged the public barometer, Gate Clock and Gate House. The barometer was back in action by 1945/6 and the clock in 1946/7. The Gate House was also repaired, the repairs being completed in 1946/7. 

 

Changes for Museum use

In 1954, the Department of Works drew up proposals for the future use of the buildings and grounds. They show that at that time, the plan was to retain the Transit Pavilion and demolish the Cookson Hut and Gate House whilst at the same time realigning the eastern boundary and replacing the wall with railings.

Although the Plans for the Cookson Hut didn’t change, those for the Transit Pavilion and Gate House did. During a ministerial visit took place on 22 April 1958, Hugh Molson (the minister) indicated that he wanted the Gate House retained.

By early 1960, the plans for the railings had changed. Park Lane was about to be widened and sections of railings and gates were about to become available for use elsewhere. Some from the Cumberland gate area near Marble Arch were allocated to Greenwich. This caused a rethink of the boundary treatment, which included following the original boundary more closely. Because the new railings were different in style to those that already existed at the Observatory, it was thought that it would be beneficial from a visual point of view, to demolish the Gate House and erect a wall on its foundations to carry the Gate Clock – the wall providing a break-point between the two set of railings. During 1959, after much double-checking, a final decision to demolish the Cookson Hut and Transit Pavilion was made towards the end of the year.  Although the Minister’s views regarding the Gate House were considered, he was now an ex-minister and in March 1960 the various partied agreed to its demolition too.

When the wall was demolished, the length standards were moved to their current position under the Gate Clock, and the barometer put into store. The height plate, was originally scheduled to be placed to the left of the gates, close to its original position, but instead, was placed between the clock and length standards – and almost certainly at the incorrect height! Click here to read more about these public instruments.

Meanwhile, back in 1955, in a report dated 11 July, a certain JH Davy was the first to express the view that the Meridian Line should be marked on the ground in the courtyard – at that time, it was only marked on the path outside. His idea was acted on and today it is the most popular attraction in the whole of the Observatory. The press release issued to coincide with the Royal Opening in July 1960 stated: ‘The Meridian is marked across the courtyard so that visitors can indulge in the conceit of being photographed standing with a foot in each hemisphere.’ At that time the courtyard was surfaced with gravel, as it had been in Airy‘s time. Today’s granite setts date from 1967. Click here to read more about the marking of the Meridian in the courtyard.

 

The changes of 1993

... to be continued.